Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
Danone Nutricia Cuijk nieuwbouw
Project Danone Nutricia Cuijk nieuwbouw
Partners Klamer Architecten
Sector
werkeninfraindustriebouw
Opdrachtgever Danone Nutricia Early Life Nutrition
Contractvorm
bouwteam
Contactpersoon Henk Dedden
werkeninfraindustriebouw

Danone Nutricia Cuijk nieuwbouw

Meer dan een jaar sierden immense bouwkranen de bouwplaats op industrieterrein Laarakker in Haps. Wie nu over de A73 rijdt ziet op die plek de moderne fabriek van Nutricia. Met een bruto vloeroppervlak van bijna 50.000 m² de grootste klus die Friso ooit klaarde.

Schuttersweg 12, Haps
Hoogste punt

Hoogste punt

16 juni 2017
BVO

BVO

49.000 m²
Bouwperiode

Bouwperiode

2016 - 2018

Friso bouwt grootste fabriek Danone Nutricia in Europa

Absoluut hoogtepunt

De bouw van de nieuwe Nutricia fabriek in Cuijk is voor Friso een absoluut hoogtepunt. Nooit eerder realiseerde de Friese bouwer zo’n groot en omvangrijk industrieel project. De fabriek heeft een totaal oppervlak van 49.000 m². De nieuwbouw bestaat onder andere uit de realisatie van een droogtoren van 45 meter hoogte en een mengtoren van 26 meter. Daarnaast werd er een laboratorium van 800 m2 gebouwd. In het immense gebouw zijn 42.000 m³ beton en ruim 6 miljoen kilo wapeningsstaal verwerkt.

Hoge hygiëne-eisen

In de nieuwe fabriek worden vandaag de dag 600 verschillende producten geproduceerd, gemengd en verpakt. De babyvoeding die er geproduceerd wordt, wordt aan meer dan negentig landen verkocht. Zo kunnen dagelijks 3,5 miljoen baby’s gevoed worden met de producten van Nutricia. Friso heeft veel ervaring in de zuivel, maar een fabriek neerzetten voor het produceren van babyvoeding bleek tijdens de bouw een andere tak van sport. De fabriek stelde dan ook extreem hoge hygiëne-eisen. Zo is er alleen gewerkt met opbouwwandcontacten, is alles van roestvrijstaal en zijn alle kozijnen vlak, zodat de fabriek goed en snel schoon te maken is. Zelfs de tyraps die gebruikt zijn moesten food-safe zijn. De speciale blauwe tyraps zijn door hun metalen kern goed te detecteren als ze in een machine terecht komen.

Project met uitdaging

De nieuwbouw van de immense fabriek was een uitdagend project. Niet alleen de planning, die al vanaf het begin behoorlijk krap was, maar ook de hoge veiligheids- en hygiëne-eisen en de omvang van het bouwterrein maakten dit project er één uit duizenden. Het ontwerp waarmee van start is gegaan was een basisontwerp: het was voornamelijk op hoofdlijnen gemaakt. Tijdens de bouw zijn er veel wijzigingen en verbeteringen doorgevoerd waardoor het steeds duidelijker werd hoe belangrijk het is aan de voorkant van het project wensen en eisen kenbaar te maken. Door verwachtingen beter te managen, werden wijzigingen en uitloop voorkomen.

Grootste aannemer

Aannemingsmaatschappij Friso was de grootste van zeven aannemers die aan het project werkten. Friso-directeur Henk Dedden, zelf nauw betrokken, vertelt: “Het project is in een bouwteam gerealiseerd. Danone heeft bewust gekozen voor verschillende aannemers en was zelf directievoerder. Om het project op tijd op te leveren was het nodig om veel te overleggen, goed naar elkaar te luisteren en snel te schakelen. Met man en macht bouwden we zes dagen per week, 24 uur per dag door om ervoor te zorgen dat de fabriek zo snel mogelijk open kon. De eisen die Danone stelt aan veiligheid en hygiëne zijn hoog. Dat was ook tijdens de bouw continu een punt van aandacht. Combineer dat met de tijdsdruk en het budget en het is begrijpelijk dat we twee jaar lang op het snijvlak van tijd, geld, veiligheid en kwaliteit hebben geopereerd. Absoluut geen sinecure, maar het eindresultaat is er dan ook naar.”

Een nieuwe fijne en veilige werkomgeving

Er wordt nog altijd tevreden en met gepaste trots terug gekeken op de bouwperiode. Het eindresultaat mag er zijn. Vooral voor de medewerkers, die uit een verouderde fabriek werkten, zijn blij met hun nieuwe werkplek. Er is veel daglicht, wat zorgt voor een prettige en veilige werkomgeving.

Aannemingsmaatschappij Friso B.V. werkte samen met de nuts- en procesinstallateurs als nevenaannemers aan de realisatie van de fabriek. Friso was niet het enige Friese bouwbedrijf dat bij de bouw van de fabriek betrokken was. Ook adviesbureau Het 4kant uit Sneek, Kuipers uit Woudsend en Sandstra uit St. Nicolaasga waren betrokken bij de bouw. Het project, een investering van 240 miljoen euro was Danone’s grootste investering in Europa. De nieuwe fabriek opereert energie-efficiënt en voldoen aan de meest strikte normen op het gebied van CO2-uitstoot.