Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
Bedrijfshal Cocoon Drachten uitbreiding
Project Bedrijfshal Cocoon Drachten uitbreiding
Partners Zie betrokken partijen
Sector
werkenindustriebouw
Opdrachtgever Cocoon LNG depot Europe B.V.
Contractvorm
bouwteam
Contactpersoon John Uit Oude Groeneveld
werkenindustriebouw

Bedrijfshal Cocoon Drachten uitbreiding

In opdracht van Cocoon LNG depot Europe B.V. gaat Aannemingsmaatschappij Friso een uitbreiding van de huidige bedrijfshal realiseren. Deze komt tegen de bestaande hal aan en krijgt een grootte van zo’n 1400 m².

Bakboord 26, Drachten

Opslagruimte onderdelen LNG tankers

Cocoon in Drachten levert opslagruimte die gebruikt wordt als opslag van onderdelen voor LNG tankers. LNG staat voor ‘Liquefied Natural Gas’: aardgas dat zo koud is dat het vloeibaar wordt. In 2012 mocht Aannemingsmaatschappij Friso de bestaande hal realiseren. Over een uitbreiding voor in de toekomst werd toen ook al enigszins gesproken. Zo kwam het dat wij benaderd werden om deze uitbreiding ook te mogen gaan bouwen. Het project verwachten we rond bouwvak 2022 op te leveren.

Eén centrale opslag vloeibaar aardgas

LNG is in Europa erg populair en maakt dat er een behoefte is aan één centrale locatie als opslag. Deze centrale locatie is Drachten geworden. Hier vind je niet alleen onderdelen van LNG-tanker, maar ook andere onderdelen die slechts voor een korte tijd opgeslagen moeten worden zoals delen van windmolens, reservedelen voor de petrochemische industrie etc. De buitenruimte in Drachten is zo’n 8000 m² groot. De onderdelen die buiten liggen worden ingepakt met het speciale ‘mothballing’ systeem. Binnen in de hal is er een opslag van 1200 m² die afgedicht is met Cocoon en daardoor luchtdicht met een luchtvochtigheid beneden de 35% is, waardoor alle materialen in originele staat blijven. Cocoon is een revolutionair coatingproduct: een hoogwaardige, spuitbare kunststof die ruim een halve eeuw geleden is ontwikkeld.

Indeling van de hal

Tegen de bestaande hal (links op de afbeelding) komt een uitbreiding van zo’n 1400 m². We gaan hier het gehele omhulsel realiseren: de vloeren, de wanden en het dak. Dit laten we geheel aansluiten op de bestaande hal. Daarnaast komt er in de hal op de begane grond een sanitaire ruimte met toiletgroep, een technische ruimte, en een opslag voor gevaarlijke stoffen. Op de eerste verdieping komt een kantine en een grote opslagruimte. De opslag voor verpakte gevaarlijke stoffen (de zogenoemde PGS 15-ruimte) krijgt rondom een opstaande rand van 20 cm, zo dat er een drempel ontstaat waarbij gevaarlijke stoffen (vloeistoffen) niet verder het gebouw in komen. Deze PGS 15-ruimte moet voldoende aan meerdere regels, zoals o.a. 60 minuten brandwerendheid en vluchtroute. Tijdens de bouw blijft de bestaande hal in gebruik.

Betrokken partijen:

Grondverzet: Van der Wiel Drachten – Infrastructuur, Milieu en Transport

Installaties: Reekers Installatiebedrijf Easterlittens

Staalconstructie, dak- en wandbeplating: Bijkon Staal- en Systeembouw Harkema

Constructeur: EconStruct Leeuwarden